Rozpalanie ognia w kominku- najważniejsze informacje

08.01.2014

Przed rozpoczęciem użytkowania zamontowanego kominka należy odczekać około 4 – 5 tygodni, aby nagromadzona wilgoć mogła swobodnie odparować z elementów montażowych kominka (elementów kamiennych, okapów kominkowych). Po tym okresie można przystąpić do jego eksploatacji. Nie należy wkładać do paleniska zbyt dużej ilości drewna, a dopływy powietrza powinny być zredukowane, aby pierwszy ogień nie był zbyt intensywny. Następnie zwiększamy temperaturę spalania progresywnie, by nie doprowadzić do zbyt szybkiego nagrzania, gdyż grozi to powstawaniem  dylatacji oraz szoków termicznych materiału.

Podczas początkowego przepalania z kominka może wydobywać się nieprzyjemny zapach, spowodowany naddatkiem farby i innych konserwantów.

W palenisku przewidziane jest tylko opalanie drewnem, zabronione jest używanie węgla, lub jego pochodnych. Można używać także brykietów sprasowanego drewna, lecz nie należy jednorazowo wkładać do paleniska więcej niż 10 sztuk. Zdecydowanie polecamy drewno twarde np. dąb, grab, buk, kasztan, brzoza, którego maksymalny poziom wilgotności nie przekracza 20%. Oznacza to, iż drewno powinno być przechowywane pod zadaszeniem przez okres od 18 do 24 miesięcy od momentu ścięcia. Korzystanie z drewna o zwiększonej wilgotności spowoduje złe spalanie oraz szybkie brudzenie się szyby i przewodu kominowego. Nie należy spalać w kominku odpadów z plastiku, gumy, kauczuku i innych tłustych produktów, które powodują zanieczyszczenie atmosfery i zwiększają ryzyko zapalenia się przewodu kominowego.

Aby ogień w kominku został rozpalony prawidłowo, należy stopniowo nałożyć cienkie gałązki, następnie kawałki drewna nie grubsze niż 3 cm. Podpalać papierem lub specjalną podpałką. Po zapaleniu zamknąć drzwiczki i otworzyć maksymalnie wszystkie dopływy powietrza. Nie zapominajmy również o otwarciu szybra, jeżeli nasze palenisko jest w niego wyposażone. Gdy drewienka już dobrze się palą należy dołożyć grubszego drewna. Nie należy nigdy używać do podpalania benzyny ani alkoholu, nawet w celu podsycenia ognia. Aby ułatwić podpalanie należy zawsze zostawić na rusztach pewną ilość popiołu lecz w taki sposób, aby nie blokował otworów w ruszcie, przez które dopływa powietrze. Szyber możemy zamknąć dopiero po odpowiednim rozpaleniu i rozgrzaniu się paleniska. Prawidłowe funkcjonowanie paleniska może być niestety  zakłócone przez specyficzne warunki atmosferyczne np.:

  • w czasie dużych wiatrów zbyt duży ciąg kominowy;
  • w czasie mgły zanik ciągu kominowego.

ogień w kominku

Jeżeli palimy z drzwiczkami uchylonymi do góry musimy otworzyć szyber żeby nie spowodować cofania się dymu do mieszkania. Tak samo musimy go otworzyć gdy dokładamy drewna do paleniska. Natomiast gdy otwieramy drzwiczki na bok powinniśmy to robić bardzo powoli, aby znów nie spowodować cofnięcia się dymu do mieszkania. Po dołożeniu drewna należy zwiększyć w pierwszym momencie intensywność palenia w celu odprowadzenia pary wydobywającej się z drewna. Palenie bardzo małym płomieniem powoduje mało efektywne spalanie, co przekłada się na szybsze zanieczyszczenie komina. Nie należy palić przy zupełnie otwartym popielniku, gdyż palenisko osiąga wtedy zbyt wysokie temperatury, które mogą spowodować odkształcenie się elementów żeliwnych bądź nawet ich pęknięcie. Nie należy zakrywać (blokować)  dopływów powietrza znajdujących się w drzwiczkach popielnika (są one doprowadzone bezpośrednio pod ruszt paleniska oraz do jego boków, którymi to otworami przepływa  strumień powietrza, co stwarza tzw. kurtynę  powietrzną tuż przed drzwiczkami wkładu, nie dopuszcza to do osadzania się sadzy na szybie w drzwiczkach).

Moc grzewcza paleniska zależy w największym stopniu od rodzaju spalanego drewna i sposobu jego ładowania do paleniska. Należy wiedzieć, że średnio-twarde i suche drewno w kawałku o długości 50 cm i średnicy 6 cm waży 1 kg; średnicy 10 cm waży 3 kg; średnicy 15 cm 7 kg. Przy intensywnym paleniu musimy używać kawałków drewna o małej średnicy np. 6-8 kawałków o średnicy 6 cm. Przy paleniu ciągłym używamy grubych kawałków drewna np. 3 kawałki o średnicy od 13-15 cm. Moc znamionowa paleniska jest mierzona w ściśle określonych warunkach w ciągu 3 godzin z ładunkiem ok. 17,5 kg suchego drewna. Autonomia paleniska (czas palenia) wynosi 8 godzin ciągłego palenia przy ładunku ok 17,5 kg drewna z zamkniętymi dopływami powietrza i zamkniętym szybrem. Aby zapewnić dobre spalanie musimy dokładać drewna, gdy w palenisku jest jeszcze duży żar. W przypadku jego braku rozpoczynamy rozpalanie drobnym drewnem, by nie doprowadzać do zbyt szybkiego zabrudzenia szyby.

płonący ogien

Kiedy następuje cofanie się dymu przy otwartych drzwiczkach musimy podczas załadunku drewna bardzo powoli otwierać drzwiczki, ponieważ zbyt szybkie otwarcie powoduje niestety tą reakcję. Sprawdzić również należy czy dopływ powietrza do pomieszczenia jest wystarczający, w tym celu otwieramy okno lub drzwi. Sprawdzamy także, szczelność komina, jego ciąg, a zwłaszcza drożność, oraz to czy szyber nie jest zamknięty. Natomiast w przypadku wytwarzania się małej ilości ciepła przy dużych płomieniach sprawdzamy szczelność paleniska lub używamy grubszego drewna powyżej średnicy 15 cm. Jeżeli mamy zbyt duży ciąg kominowy zakładamy reduktor ciągu. Jeżeli zbyt szybko brudzi się szyba musimy używać suchszego drewna, unikamy również zbyt częstego palenia przy małym płomieniu (słabej intensywności).

UWAGA:

  • Nigdy nie lać wody na palenisko w celu zagaszenia ognia
  • Nigdy nie pozostawiać w pobliżu drzwiczek paleniska rzeczy wrażliwych na temperaturę, gdyż szyba emituje bardzo duże ilości ciepła
  • Uważać przy obsłudze, aby nie doznać poparzeń
  • Nigdy nie zapełniać kompletnie niszy na drewno, aby nie blokować dopływu powietrza do komory grzewczej kominka
  • Nigdy nie umieszczać w niszy kominka rzeczy łatwopalnych np. papieru, pudełek z zapałkami.

(0) Dodaj komentarz +

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*